Followers

meet me

My photo
malacca, Malaysia
MALACCA, MY

Sunday, February 27, 2011

.sushi itu apa ?


assalammualaikum
tetibe pas bangun tydo tadi terpikir plak pasal sushi yang menjadi kegilaan dan tengah in skunk kat malaysia (maen hentam je haku.haha) aku nie bukan la pakar sangat pasal makanan yang berasal dari jepun nie. ekceli, makan pun idak. tapi tipu la kan. b4 nie penah la jugak try makan. tapi bukan yang jenama sushi king tuh. tapi sushi yang jual kat giant or tesco je ai try.haha . (mybe sebab tuh ai ta bape ske kot.hehe) anyway, rase sushi bagi haku pelik. kenapa? entah. mybe coz tokak eden nie tokak sambal belacan. n bukan ikan mentah gitu.hehe. tapi aku memang salute la sama owang yang ske dan mampu untuk menelan makanan mentah itu. memang versetile la kan.hehe.kowang pon haku pasti mesti ske gak an makan benda cmtuh. kire hebad la jugak ;)

skunk haku nak bagitaw kowang bagaimana cara makan sushi secara umum ye :

> amek sushi tuh, kemudian celup sedikit bahagian neta ke dalam asin (shoyu) atau kowang boleh cicah je pade wasabi .

> sushi bukan wajib pon makan guna sepit die tuh. gune tangan pon boleh.

> dan bese nye , makan sushi nie dengan sekali suapan saje ye.

dan nak gtaw kowang nie. makan bende alah ne, bukan setakat nk suke suke atau kenyangkan perot je taw. tapi ianya juga adalah salah satu makanan terbaek bagi golongan yang mengamalkan diet.sebab die ade segala sumber yang terbaek untuk 1 hidangan yang kecik tuh. then , wasabi yang di gunakan juga dapat meningkatkan metabolisme dalam diri kita . dimana sekaligus dapat tingkatkan daya tahan tubuh serta lawan penyakit .

so now, ade keinginan untuk cube sushi ini ? ( eh eh. ai macam cakap untuk diri sendiri je. abaikan.haha)


ini notebook. eh eh.. sushi upenye ;)



comel la . ta sampai ati nak makan ;)



ni 5 tahun kemudian baru abes makan sushi nie T_T



p/s : kalaw makan sushi nie, bajet la macam owang jepang sket kan?hehehehe


1 comment: